ΠΡΑΓΑ -  ΤΣΕΧΙΑ

Άφιξη

Από όποια πόλη της Ελλάδας και να αναχωρήσετε αεροπορικώς για την Πράγα, στο ένα και μοναδικό αεροδρόμιο που διαθέτει η πρωτεύουσα της Τσεχίας , θα καταλήξετε. Αυτό, απέχει από το κέντρο της Πράγας, περίπου 16 km και δεν χρειάζεστε περισσότερο από 20 – 25 λεπτά με ταξί για την μεταφορά σας. Η μεταφορά αυτή θα σας κοστίσει γύρω στις 600 με 700 κορώνες (Μη σας τρομάζουν τα ποσά, είναι περίπου 24 με 28 Ευρώ – 100 κορώνες Τσεχίας αντιστοιχούν σε 4 Ευρώ περίπου . Για μια  μεταφορά προς το Αεροδρόμιο της Ζακύνθου απόστασης 5 km, το κόστος είναι 14 Ευρώ. Έτσι για σύγκριση). Το αεροδρόμιο φαίνεται σχετικά μικρό και δεν πρόκειται να σας μπερδέψει καθόλου. Δεν πρόκειται να σας γίνει κανένας έλεγχος κατά την άφιξη σας , αφού προέρχεστε από χώρα της Ε.Ε., οπότε πάρτε τις βαλίτσες και ... καλώς ήλθατε στην Πράγα.

Στην Πράγα φυσικά μπορείτε να φτάσετε χρησιμοποιώντας το τρένο, αλλά και το αυτοκίνητο σας. Προσοχή βέβαια στα όρια και στις παραβάσεις. Οι αστυνομικοί μοιάζει να βρίσκονται παντού και γράφουν τους πάντες. Τώρα, το πως εισπράττονται  και αν εισπράττονται τα πρόστιμα από τους τουρίστες καλύτερα να μη το μάθετε. (Δεν πρόκειται για απειλή, απλώς δεν ξέρω)

Ξενοδοχεία

Επιλέξτε Ξενοδοχείο, που να βρίσκεται κοντά στο κέντρο, δηλαδή γύρω από την πλατεία της Παλιάς Πόλης, κοντά στη Γέφυρα του Καρόλου, στην Πλατεία Βέντσεσλας, στην Πλατεία Δημοκρατίας και λίγο πιο έξω δεν πειράζει, αρκεί να έχετε κοντά σας σταθμό του μετρό. Η επιλογή του Ξενοδοχείου είναι σημαντική. Μια πολύ καλή επιλογή είναι το Hotel Jalta στην πλατεία Βέντσεσλας. Δεν είναι φτηνό (γύρω στα 110 Ευρώ την ημέρα για ένα δίκλινο, οι τιμές αλλάζουν με τις εποχές) αλλά αξίζει τα λεφτά του. Στην ίδια πλατεία υπάρχουν και άλλα φθηνότερα ξενοδοχεία. Μια πολύ καλή επιλογή είναι και το Novotel , μια στάση του μετρό πιο μακρυά.

Συγκοινωνίες

Κατ' αρχήν το μετρό. Υπάρχουν τρεις γραμμές. Η γραμμή Α, η Β και η C με δυνατότητα φυσικά,  μετεπιβίβασης . Υπάρχουν εισιτήρια διαφόρων ειδών και αξιών, που τα προμηθεύεστε από τα εκδοτήρια των σταθμών αλλά και από αυτόματα μηχανήματα. Τα πιο απλά εισιτήρια είναι αξίας 24 κορωνών (ισχύουν για 30 λεπτά ) και 32 κορωνών ( ισχύουν για 90 λεπτά). Όλα τα εισιτήρια ισχύουν για όλα τα μέσα. Τα παιδιά μέχρι 16 χρονών πληρώνουν μισό εισιτήριο. Πριν επιβιβαστείτε στο μετρό πρέπει να ακυρώσετε το εισιτήριο σας στα ειδικά μηχανήματα που υπάρχουν ( όπως και στο μετρό της Αθήνας ). Ο έλεγχος γίνεται, όταν γίνεται, κατά την έξοδο σας.

Μετά πάμε στα τραμ. Είναι πολλά και διασχίζουν όλη την πόλη. Για τα εισιτήρια ισχύουν ότι και για το μετρό. Μπορούν να σας πάνε παντού, αρκεί να ξέρετε πιο να πάρετε.

Φυσικά υπάρχουν και λεωφορεία, αλλά μάλλον για διαδρομές στα περίχωρα της Πράγας.

Συνάλλαγμα

Πρόκειται για μια μάλλον πονεμένη ιστορία. Η ισοτιμία Ευρώ και Τσέχικης κορώνας μεταβάλλεται από γωνία σε γωνία και από μαγαζί σε μαγαζί. Τα περισσότερα μαγαζιά δέχονται και Ευρώ. Στις περισσότερες αποδείξεις υπάρχει το ποσόν και σε Ευρώ, αλλά το κάθε κατάστημα κάνει την μετατροπή όπως το συμφέρει. Έτσι  όταν μετατρέπονται τα ευρώ σε κορώνες η ισοτιμία κυμαίνεται από 1 Ευρώ = 22 κορώνες έως  1 Ευρώ=24 κορώνες, αλλά μέχρι εκεί. Η ισοτιμία ανεβαίνει στο 1 Ευρώ=25 κορώνες ή 1 Ευρώ = 26 κορώνες όταν μετατρέπονται οι κορώνες σε Ευρώ. Για παράδειγμα, έστω ότι ο λογαριασμός στο εστιατόριο ήταν αξίας 1000 κορωνών, το ποσό σε Ευρώ που θα σας ζητήσουν θα είναι περίπου 42 Ευρώ ( 1 Ευρώ = 23,8 κορώνες). Έστω τώρα ότι έχετε κλείσει ξενοδοχείο με τιμή 42 Ευρώ την ημέρα. Το ποσό σε κορώνες που θα κληθείτε να  πληρώσετε θα είναι 1092, δηλαδή 1 Ευρώ = 26 κορώνες. Άρα όσες περισσότερες μετατροπές κάνετε τόσο πιο πολλά χρήματα θα χάνετε. Τι λοιπόν πρέπει να κάνει και τι να μην κάνει κανείς;

Ίσως ο χειρότερος τρόπος, να είναι να χρησιμοποιήσετε κάρτα ανάληψης από ΑΤΜ. Οι προμήθειες είναι αρκετά μεγάλες. Για 600 Ευρώ θα σας κρατήσουν περίπου 50 και άλλα 4-5 η τράπεζα σας στην Ελλάδα, οπότε δεν συμφέρει. Το καλύτερο είναι να έχετε μαζί σας Ευρώ και να τα ανταλλάξετε με κορώνες σε ένα από τα εκατοντάδες ανταλλακτήρια που υπάρχουν παντού, αλλά προσέξτε την ισοτιμία και μην πιστέψετε ότι δεν υπάρχουν προμήθειες. Στην περίπτωση αυτή θα σας δώσουν για κάθε Ευρώ περίπου 25 κορώνες.

Οι παραπάνω ισοτιμίες ίσχυαν στα τέλη Ιουλίου του 2013, αλλά αυτά μεταβάλλονται. Και κάτι τελευταίο. Δεν είναι ανάγκη να γυρίσετε με κορώνες. Δεν θα ξέρετε τι να τις κάνετε.

Φαγητό

Υπάρχουν τα πάντα. Από υπαίθριες καντίνες και καταστήματα γρήγορου φαγητού, όπου και θα φάτε οικονομικά ( 5-6 ευρώ – 150 CZK – τό άτομο), μέχρι και ακριβά εστιατόρια για όποιον αντέχει η τσέπη του. Η Τσέχικη κουζίνα φαίνεται ενδιαφέρουσα και τα φαγητά τους δεν είναι καθόλου περίεργα για τα γούστα των Ελλήνων. Να φάτε οπωσδήποτε σε παραδοσιακό εστιατόριο. Θα σας αρέσει. Δοκιμάστε διάφορα πιάτα. Είναι όμορφα παρουσιασμένα και όχι μίζερα. Αν το ψάξετε λίγο θα φάτε πολύ καλά και μάλιστα φθηνότερα από ότι στην Ελλάδα. Μια πολύ καλή επιλογή είναι το εστιατόριο  COLKOVNA PALAC SAVARIN στην οδό Na Prikope 10 (στη στοά που στεγάζει το Μουσείο Κομμουνισμού). Δεν θα πληρώσετε πάνω από 13-14 Ευρώ το άτομο, αλλά το κυριότερο θα σας αρέσει. Φυσικά θα υπάρχουν και καλύτερες επιλογές και φθηνότερες, αλλά αυτές πρέπει να τις ανακαλύψετε μόνοι σας.